Den lilla bebisen vill vara nära dig!

Nyligen satt jag på ett café där jag blev indirekt delaktig i ett samtal som sällskapet hade bordet bredvid. Det handlade om var, när och hur den lilla bebisen sov bäst. Diskussionen var mellan svärföräldrarna och pappan. Pappan försökte hela tiden lägga ner sin lilla dotter i vagnen, men hon blev inte nöjd förrän hon kom till pappas famn. Där somnade hon snabbt om och blev genast lugn.

Till slut fick hon ligga kvar hos pappa och familjen kunde prata vidare utan avbrott.

Det man vet sedan länge är just att det är bäst att låta den lilla bebisen bestämma. Det går varken att uppfostra eller styra ett litet spädbarn. Barnet kan oftast signalera vad som passar hen bäst. Det kan handla om när hen vill ha mat, bli uppburen, ha närhet och så vidare.

Är barnet lugnt, blir föräldrarna lugna och vise versa.

I artikeln Hur viktig är den första närheten, egentligen? skriver psykolog Pia Risholm Mothander ”Det är barnet som knyter an till föräldern och inte tvärtom. Det sker automatiskt”   ”…genom att vara hud mot hud snarare är att stimulera den vuxna personens förälskelse och lust att ta hand om barnet.” 

Gå gärna in och läs hela artikeln: https://kit.se/2016/04/08/42232/hur-viktig-ar-den-forsta-narheten-egentligen/. Skriven av psykolog Pia Risholm Mothander.

Mothander har även skrivit flera böcker om anknytning som jag varmt kan rekommendera.